RUGBYCLUB ZWOLLE

Beach Rugby

BEACH RUGBY AMELAND FESTIVAL

Dames, Heren 1 en Heren 2

Het Beach Rugby Ameland Festival is een internationaal, jaarlijks rugbytoernooi voor senioren en veteranen rugbyspelers. Het wordt gespeeld op het strand van Ameland – inderdaad, het gras wordt even verruild voor zand – en de spelvorm is 7 tegen 7 in plaats van het reguliere competitieaantal van 15 tegen 15.

Aangepaste regels

De rugbyvelden waarop gespeeld wordt zijn dan ook een stuk kleiner, er zijn een aantal aangepaste regels en er kan worden gescoord door de bal in een van de vijf vlakken van de tegenstander te drukken, met elk een eigen puntenwaarde. (Voor meer details over beach rugby; check de website https://www.beachrugby.nl/)

Festival

Het toernooi is altijd een weekend in juni en dit jaar vindt het Ameland Beach Rugby Festival plaats op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni 2019. Het mooie en daarmee ook populaire aan dit rugbytoernooi, is dat het gecombineerd wordt met veel feest, gezelligheid en saamhorigheid tussen álle rugby teams. Van vrijdag t/m zondagnacht is er een festivalterrein op het strand met twee grote feesttenten, snacks en rugby merchandising. Ook is de reguliere horeca op het strand en inlands in de Amelandse dorpen geopend. Kenmerkend aan het Beach Rugby Ameland Festival is het hoge ludieke gehalte; de organisatie hangt elk jaar een nieuw thema aan het toernooi waarbij teams en rugbyclubs zich hiernaar volledig mogen uitdossen. Toch vinden veel rugbyclubs het leuker om in een geheel eigen thema te gaan, zoals ook Rugbyclub Zwolle elk jaar.

Rugbyclub Zwolle op het Beachrugby Ameland Festival

Elk jaar, maanden vooraf vormt zich een Ameland Commissie binnen de club. Dit jaar zijn dat Ger Brand, Stephanie van Diepen, Sander Kok en Ghislaine Lesage. De ingrediënten voor het weekend zijn dan grofweg als volgt:

 • Er wordt een ludiek, studentikoos thema bedacht door de commissie, waaraan alle deelnemers (aanhang, spelers, supporters die meegaan) zich moeten houden. Dit betreft: kostuums, evt. schmink/makeup, pruiken, accessoires en hoe ver diegene zelf wil gaan. Vaak krijgt een ieder ook nog een eigen ‘functie’ en/of ‘rol’ voor het hele weekend.
 • Er wordt een custom made speelshirt ontworpen en gemaakt, ook volgens thema van dat weekend.
 • Op zaterdag en zondag vindt het toernooi zelf plaats en zullen de opgegeven RC Zwolle teams dus gaan spelen en strijden om een finaleplek, dat zondag op het hoofdveld zal worden gespeeld.
 • Het vervoer naar Ameland vindt plaats per veerboot vanaf Holwerd en is op eigen initiatief, evenals de reis daar naartoe. Instructies op Ameland worden door de Ameland Commissie gecommuniceerd. Vaak is er fietsverhuur geregeld om naar de accommodatie te fietsen.
 • Er is accommodatie geregeld door de Ameland Commissie: een slaapplek ergens op Ameland waar ook kan worden ontbeten, gedoucht en gezellig kan worden gezeten.
 • Avondeten is op de vrijdagavond op eigen initiatief omdat niet iedereen dezelfde veerboot pakt. Zaterdagavond wordt er vaak gezamenlijk gegeten bij strandpaviljoen ‘t Baken. Die zaterdagavond is ook vaak een ‘bonte avond’ waarbij het thema, de functies en rollen tot zijn recht komen.
 • Zondag einde middag vindt de finale plaats van het toernooi. Afhankelijk van hoe ver de teams van Rugbyclub Zwolle komen, kan men zondag na de laatste wedstrijd zelfstandig weer naar huis.

  Deelname aan dit memorabele weekend is tegen betaling, waarbij er keuze is uit verschillende ‘pakketten’ met verschillende prijzen. Details van bovenstaand weekend en deze pakketten worden elk jaar tijdig door de Ameland Commissie gecommuniceerd.

  Het Ameland Beach Rugby Festival is inmiddels afgelopen! Hieronder vind je de foto’s van afgelopen jaar. Zodra de nieuwe datum bekend is, vermelden we dit hier.

  FOTO’S AMELAND BEACH RUGBY FESTIVAL 2019:

BEACH RUGBY HOEK VAN HOLLAND

Jeugd

Het International Jeugd Beach Rugby toernooi in Hoek van Holland is een internationaal, jaarlijks rugbytoernooi voor rugby spelende jeugd. Het wordt gespeeld op het sportstrand aan de Rechtestraat van Hoek van Holland – inderdaad, het gras wordt even verruild voor zand – en de spelvorm, spelregels en spelersaantal is aangepast in plaats van de reguliere wedstrijden.

Aangepaste regels

De rugbyvelden waarop gespeeld wordt zijn dan ook een stuk kleiner, er zijn een aantal aangepaste regels en er kan worden gescoord door de bal in een van de vijf vlakken van de tegenstander te drukken, met elk een eigen puntenwaarde. (Voor meer details over beach rugby; check de website http://www.jeugdbeachrugby.nl/index.php/regels-beachrugby/).

Barbecue en kamperen

Op de zaterdag kan er na de wedstrijden worden aangeschoven bij de barbecue op het terrein van Rugbyclub The Hookers. Meedoen met de barbecue kan alleen na vooraf aangemeld te zijn en betaald te hebben. De kosten voor de barbecue zijn € 11,50 per persoon. Ieder jaar is ook de sportiefste en gezelligste camping voor een paar dagen open: Camping The Hookersplace. Vanaf de Mini’s kan er op het rugbyveld gekampeerd worden. Alle tenten worden zoveel mogelijk om het speelveld heen geplaatst. Het middenstuk blijft over en daar staan de jeugdleden van alle clubs door en met elkaar te ballen. De kosten voor het kamperen zijn € 10,00 per persoon, dit is inclusief ontbijt.

Inschrijven en aanmelden

Het inschrijven voor het toernooi, de barbecue en het kamperen op de camping wordt bij Rugbyclub Zwolle opgepakt door een commissie bestaande uit rugby ouders en onze Jeugd Coördinatoren Alex Hazenberg en Reinier de Vries.

Het Jeugdbeachrugby is inmiddels afgelopen! Hieronder vind je de foto’s van afgelopen jaar. Zodra de nieuwe datum bekend is, vermelden we dit hier.

FOTO’S JEUGDBEACHRUGBY 2019: