Spreekbeurt over Rugby!

Wat leuk dat jij er over denkt je spreekbeurt over de rugbysport te houden. Wij helpen je daar graag mee. Hieronder een aantal handige tips.

Om te beginnen is het slim om hieronder eens te kijken naar de informatie over rugby in een notendop. Dit deel vertelt je over de geschiedenis van de sport, de kernwaarden, spelregels, de verschillende posities, de scheidsrechters, de trainers.

Hier is een link naar een pagina van de Bibliotheek over rugby, waar je ook veel informatie kunt vinden.

Wist jij bijvoorbeeld dat rugby in Engeland is ontdekt, omdat iemand een voetbal van de grond op pakte en ermee begon te rennen?

De kernwaarden vinden wij, in Rugby en ook bij de Nederlandse Rugby Bond, erg belangrijk. Dat maakt de sport zo mooi. Lees er hier meer over. Naast de rugby kernwaarden hebben wij als club ook kernwaarden opgesteld, lees daar hier meer over.

Ken jij de kernwaarden al uit je hoofd? En heb je misschien een voorbeeld op je eigen club waar je kon zien dat de andere rugbyers deze kernwaarden net zo belangrijk vinden als wij?

Bij de jeugd gelden afhankelijk van je leeftijd verschillende spelregels als je een wedstrijd speelt. Hieronder kan je met plaatjes heel gemakkelijk zien wat de verschillende spelregels zijn als je ouder wordt.

Weet jij al of de regels veranderen als jij straks weer een categorie hoger gaat rugbyen?

Daarnaast heb je verschillende vormen van Rugby, op het WK Rugby wordt bijvoorbeeld union rugby gespeeld met 15 spelers, maar op de Olympisch spelen wordt er sinds 2016 ook gerugbyd en daar spelen ze juist weer sevens. Daarnaast wordt er in verschillende landen ook touch rugby, rolstoel rugby of league rugby gespeeld. En in Nederland bieden we ook nog andere soorten rugby aan, wist jij bijvoorbeeld dat Rugby Nederland ook bezig is met Mixed Ability Rugby en bv Walking Rugby. Lees hieronder ook meer over de verschillende vormen van rugby.

Weet jij wie er bij de dames en heren kampioen zijn geworden op de laatste Olympisch spelen?

Genoeg te lezen dus. Succes met het maken van jouw spreekbeurt. Tot slot een paar tips om een extra mooi werkstuk te maken.

 • Maak een foto van je eigen Rugby team.
 • Vertel over je eigen club en hoe leuk jij het daar hebt.
 • Het is extra leuk om je spreekbeurt in je wedstrijd kleding te houden en je kan een bal, scrumcap of kickingtee mee nemen.
 • Onze club heeft ook nog wat leuke spullen die je mag lenen? En er kan natuurlijk ook een ervaren rugbytrainer van onze club naar je school komen om jouw klas een rugbyles te geven! Natuurlijk mag je je klasgenootjes ook uitnodigen om een keer gratis mee te komen.
 • Organiseer een korte quiz aan het eind om te kijken of je klasgenoten wel goed hebben opgelet.
 • Het kan leuk zijn om een filmpje te laten zien van je favoriete team, met uitleg over de regels, van Oranje of iets anders wat je zelf gaaf vindt.

Rugby in een notendop

Om de basisregels en -kenmerken van rugby in een notendop te leren kennen, hebben we dit handige filmpje met illustraties:

Rugby spelregels

Ben je nieuwsgierig naar de gedetailleerde spelregels van rugby? Rugby Nederland heeft op haar website veel informatie staan. Handig als speler, rugby ouder, beginnend coach, beginnend trainer of zelfs als beginnend rugby referee (scheidsrechter). Bekijk de website van Rugby Nederland: Rugby info

Of lees deze beginnersgids voor de basisregels van het rugby! Beginnersgids

Goed om te weten is in ieder geval de 10 belangrijkste spelregels:

 1. De spelers mogen rennen met de bal in de handen. Schijnbewegingen en snelheid zijn je wapens.
 2. De bal mag alleen naar achteren worden gegooid. De ovale vorm vereist de juiste pass-techniek.
 3. De speler met de bal mag getackeld worden. Dat mag overigens alleen met de armen.
 4. Lichte overtredingen zoals het laten vallen van de bal of een pass naar voren worden bestraft met een SCRUM. In de scrum staan de 8 voorwaartsen in een bepaalde formatie. De twee groepen van 8 voorwaartsen strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt ingegooid.
 5. Als de bal uit gaat, wordt een line-out geformeerd. De bal wordt tussen twee rijen spelers in het midden gegooid.
 6. Zware overtredingen zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel worden bestraft met een penalty (strafschop). Bij een penalty moet de tegenstander 10 meter achteruit. Maar als je in de buurt van de palen bent, mag je ook op de palen schieten. Dat levert 3 punten op.
 7. Buitenspel: als je achter de bal blijft, sta je over het algemeen niet buitenspel.
 8. Niet alleen bij de tackel maak je contact; ook bij een MAUL maak je contact. Je botst tegen een speler en draait je lichaam in. Je wacht op hulp van een maatje als de tegenstander je vastpakt. Soms krijg je een kluwen spelers die duwen en trekken om de bal te krijgen. Als de bal in dezelfde situatie op de grond komt, spreek je van een RUCK.
 9. Je mag de bal schoppen. Soms is dat handig als je in de verdediging staat. Maar uiteraard leidt het meestal tot balverlies.
 10. Behandel de tegenstander en de scheidsrechter met respect.

Per jeugdcategorie zijn er afwijkende spelregels ten opzichte van de regels voor volwassenen. Zie hieronder de specifieke kenmerken per jeugdcategorie.

Acht Soorten Rugby

Wist je dat er maar liefst acht vormen van rugby zijn? In de basis hetzelfde spelletje met hetzelfde doel (een try drukken), maar met variatie in het aantal spelers, het veld (gras/zand/afmetingen) en wat aanpassingen in regels. Het soort rugby dat het meest gespeeld wordt is Rugby Union, dat Rugby Club Zwolle ook speelt. Echter heb je ook nog Rugby League, Sevens Rugby, Beach Rugby, Rolstoel Rugby, Walking Rugby, Touch Rugby en Tag Rugby! Check hieronder het complete verhaal en de regels van deze rugby spin-offs:

Rugby Union

Rugby League

Sevens Rugby

Beach Rugby

Rolstoel Rugby

Touch Rugby

Walking Rugby

Tag Rugby