RUGBYCLUB ZWOLLE

Rugby Coach worden

Wat is en doet een Rugby Coach/Trainer?

Een Rugby Coach is de tactische en strategische steun en toeverlaat voor de spelers van een rugbyteam tijdens een wedstrijd of toernooi. Daar waar de captain van een rugbyteam het wel en wee in het veld op microniveau managet en de spin in het web is, observeert de rugby coach vanaf de zijlijn. Hij/zij bekijkt het spel en de prestaties van de spelers met een ‘wide scope’ en geeft tips en instructies om het team zo goed mogelijk de aangeleerde game play toe te passen. Ook heeft hij/zij een vinger in de pap bij de spelersopstelling vooraf, de wissels tijdens de wedstrijd en teambeslissingen. De Rugby Coach vormt een team op zich met de assistent-trainers, teammanager en en captain.

Hoe gaan we te werk?

Heb je interesse om te helpen bij trainingen en/of coachen van wedstrijden dan kun je contact opnemen met leden van onze Technische Commissie (zie contactpagina). Na een kennismaking wordt afgestemd bij welke leeftijdscategorie je kunt ondersteunen. Dit zal in het begin altijd samen met een andere trainer/coach zijn. Wanneer je na een paar proeftrainingen wilt doorgaan dan volgt een intakegesprek met de hoofd TC en/of jeugd coördinator en kun je ingeroosterd worden voor structurele trainingen. Wil je jezelf verder ontwikkelen, dan bieden we onze vrijwilligers aan om opleidingen te volgen bij Rugby Nederland.

Wat verwachten we van je?

 • je dient een VOG te kunnen overleggen (na jou akkoord kan de club deze kosteloos voor je aanvragen)*1;
 • je dient de gedragsregels van Rugby Nederland door te nemen en na te leven – Gedragsregels RN;
 • je dient TheZwolleWay door te nemen en na te leven – TheZwolleWay;
 • je dient gemotiveerd te zijn en plezier te beleven aan het helpen van anderen te ontwikkelen en spelplezier te hebben.

*1: Elke drie jaar wordt een nieuwe VOG aangevraagd.

Trainer/Coach Trajecten

Heb je de ambitie om gekwalificeerd Rugby Coach/trainer te worden? Dan dien je eerst een keuze te maken uit de volgende Coaching trajecten, allen gegeven door Rugby Nederland – Zie ook de Opleidingen pagina van Rugby Nederland.

 • Game Coach > voor ouders die meer willen dan alleen maar toeschouwer zijn. Opleiding is gericht op de jonge jeugd (guppen, turven, benjamins en mini’s)
 • Rugby Coach 1 > voor leerkrachten of gediplomeerde trainers van verenigingen
 • Rugby Coach 1 World Rugby > voor Assistent Trainers en startende Trainers
 • Rugby Coach 2 > voor (startende) trainers
 • Rugby Coach 2 World Rugby > voor trainers die al een team trainen
 • Rugby Coach 3 > voor ervaren trainers die trainingen verzorgen op niveau tweede/eerste klasse. Ook trainers die aan jeugd (vanaf Cubs) op landelijk niveau (Cubs poule) trainingen verzorgen.
 • Rugby Coach 3 World Rugby > voor professionele deelnemers vanuit de Rugbybond en coaches van nationale (jeugd)selecties
 • Rugby Coach 4 > voor ervaren trainers capabel om te werken met getalenteerde rugbyspelers op niveau subtop. Hier vallen onder: Loot scholen, Ereklasse rugbyclubs en de jeugdselecties
 • Rugby Coach Sevens > voor ervaren trainers waarvan de teams uitkomen op landelijk of internationaal niveau

Interesse?

Stuur een mail naar onze Technische Commissie om tot een goede keuze te komen via TC@rugbyzwolle.nl .