Rugbyclub Zwolle – Jeugd

Pedagogisch gezien kun je niet vroeg genoeg met rugby beginnen. Je leert vallen en weer opstaan, incasseren, accepteren, elkaar helpen en samenwerken. Het mooiste is nog wel dat je deze elementen zowel letterlijk als figuurlijk kunt nemen. Bovendien leer je goed te luisteren naar en respect te ontwikkelen voor de referee (scheidsrechter), tegenstander, coach/trainer, medespelers en je captain (aanvoerder).

Wanneer kun je beginnen met rugbyen?

Je kunt beginnen met rugby spelen als je 5 jaar bent. Vanzelfsprekend zijn de regels in vergelijking met de senioren dan flink aangepast; er worden bijvoorbeeld nog geen wedstrijden gespeeld en vooral veiligheid, spel en plezier staan voorop. Je zou het kunnen zien als buiten lekker stoeien en ravotten om de bal, waarbij het kind o.a. leert om weer op te staan na een val.

De jongste rugbyspelers: Guppen, Turven, Benjamins en Mini’s

Rugbyende kinderen trainen en spelen in verschillende leeftijdscategorieën:

 • Guppen < 6-jaar
 • Turven < 8-jaar
 • Benjamins < 10-jaar
 • Mini’s < 12-jaar

Voor deze jongere kinderen (Guppen, Turven, Benjamins en Mini’s) zijn er geen wedstrijden georganiseerd namens de Nederlandse Rugby Bond, maar wel zogenaamde ‘TBM-toernooien’ en ‘TBM-dagen’. Deze worden geheel op eigen initiatief georganiseerd door de rugbyclubs onderling. Zo heeft rugbyclub Zwolle ook TBM-dagen en -toernooien, waarbij we omliggende jeugdteams uitnodigen om tegen elkaar te spelen.

Rugbyende tieners: Cubs, Junioren en Colts

Hoe ouder het kind wordt, hoe meer ‘echte’ rugbyregels worden toegepast. Dit houdt eigenlijk gewoon in dat er steeds meer is toegestaan. Na de Mini’s mag je deelnemen aan de officiële jeugdcompetitie dat georganiseerd wordt door de NRB (Nederlandse Rugby Bond). De rugbytrainingen zijn hier dan ook op aangepast en dus meer gericht op de wedstrijd.

Ook deze jeugd is ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën:

 • Cubs < 14-jaar
 • Junioren < 16-jaar
 • Colts < 18-jaar

De jeugd van rugbyclub Zwolle bestaat uit:

 • 1 Colts team, gecombineerd met rugbyspelers van rugbyclub Enschede, Almelo, Oldenzaal, Hengelo en Zwolle.

 • 2 Junioren teams, waarbij het ene rugbyteam is gecombineerd met rugbyspelers van rugbyclub Almelo en Zwolle en het andere rugbyteam met Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Zwolle.

 • 2 Cubs teams, waarbij het ene rugbyteam is gecombineerd met rugbyspelers van rugbyclub Enschede, Zwolle en Almelo en het andere rugbyteam met Oldenzaal, Hengelo en Zwolle.

 • 2 Mini’s teams, waarbij het ene rugbyteam is gecombineerd met rugbyspelers van rugbyclub Zwolle en Almelo en het andere rugbyteam met Oldenzaal, Hengelo, Enschede en Zwolle.

 • 2 Benjamin teams, waarbij het ene rugbyteam volledig van rugbyclub Zwolle is en het andere rugbyteam gecombineerd is met rugbyspelers van rugbyclub Oldenzaal, Hengelo, Almelo, Enschede en Zwolle.

 • 1 Turven team, waarbij het rugbyteam is gecombineerd met rugbyspelers van rugbyclub Zwolle, Enschede, Almelo, Oldenzaal en Hengelo.

Vragen?

Vragen over de rugbyjeugd van rugbyclub Zwolle, jeugdcompetitie, TBM-dagen of iets anders? Neem per mail contact op met Alex Hazenberg via jeugdGTBM@rugbyzwolle.nl bij vragen t/m leeftijdscategorie Mini’s, of mail Reinier de Vries via jeugdCJC@rugbyzwolle.nl bij vragen vanaf leeftijdscategorie Cubs.

Training en Competitie

Training: Turven di 18.30-19.30. Benjamins/Mini’s di & do 18.30-19.30. Cubs/Junioren di & do 18.30-20.00. Colts di & do 19.30-21.30.

Competitie:
Guppen: geen. TBM’ers: eigen toernooien en dagen. CJC’ers: jeugdcompetitie.

Doelen

Guppen en TBM’ers:
plezier en spel

CJC’ers:
plezier en spel, meer wedstrijdgerichte trainingen

Jeugdcoördinators

Tot en met Mini’s:
Alex Hazenberg (jeugdGTBM@rugbyzwolle.nl)

Vanaf Cubs: Reinier de Vries (jeugdCJC@rugbyzwolle.nl)

Contributie

Afhankelijk van leeftijdscategorie. Zie pagina Lidmaatschappen.