De uitdagingen van een debutant

Het is zondag 22 november 2015. Het is koud, maar toch druppelt het clubhuis vol. Het is namelijk Game Day. Niet alleen voor mij een belangrijke wedstrijd (ik mocht debuteren), want alleen RC Groningen 2 staat nog tussen Zwolle en een maximale score in de eerste helft van het seizoen. Het veld is slecht, maar iedereen heeft er zin in. 

Zwolle begint wat rommelig, maar komt na 6 minuten op voorsprong door fasespel bekroond met een try van Mauricio. Niet veel later laat Daan zien dat hij stiekem best wel weet dat de bal op de grond gedrukt moet worden wil je een try maken, en stelt de voorsprong veilig. 

Enkele andere hoogtepunten: 

-Jos weet door meerdere tackles heen te lopen en bekroond dit met een try. 

-Door de smalle strook tussen de zijlijn en vier verdedigers van Groningen weet Martijn met een geweldige loopactie zijn eerste try van de wedstrijd te verzilveren. 

-Bart laat zijn inner beast out met een snoeiharde tackle, tot groot vermaak van het publiek. 

-Björn weet met zijn gezicht een bal achteruit te koppen. (is volgens mij moeilijker dan het lijkt) 

Het lijkt Zwolle gemakkelijk af te gaan, en dus besluiten de weergoden om de moeilijkheidsgraad op te hogen. Wat begint als hagel eindigt in sneeuw, maar de heren laten zich niet van de wijs brengen en weten onder andere met een driving Maul na een Lineout weer een try te maken. 

Een kwartier voor het eindsignaal was dan toch mijn moment aangebroken, ik mocht mijn debuut maken op het drassige rugby veld van Zwolle. Laatste obstakel voor ik het veld betreed: het uitdoen van mijn trainingsbroek. Wanneer ik dit voor elkaar heb kom ik op flanker te staan. Nog nooit eerder heb ik een rugbywedstrijd zo intens meegemaakt. Helaas was mijn enige balcontact een knock-on, maar wel heb ik voor het eerst in de scrum gezeten, en in samenwerking met Jos een harde tackle kunnen maken. 

Helaas weet Groningen in de laatste minuten door onze linies heen te breken en halen ze de nul van het scorebord. Na de gemiste conversie fluit Chubby voor het eindsignaal en gaan de teams met een stand van 51-5 naar de douches. Mijn debuutwedstrijd was koud, nat, drassig, chaotisch en hard, maar meer dan de moeite waard. Niet alleen voor mij maar ook voor het team want Zwolle wordt met deze vijf punten periodekampioen.