Het is maar een spelletje

Deventer – 16/12/2012

Onze vaste tekstschrijvers zijn deze week allen druk met de voorbereidingen van het einde van de wereld, dus moet ik zelf iets verzinnen. Ik zal niet in detail gaan beschrijven hoe de voorbereiding verliep, de wedstrijd begon, we de rust in gingen er ook weer uit kwamen en de wedstrijd beeindigden. Maar ik bedacht mij net iets wat wel van toepassing is op de wedstrijd van gister…

Jaren geleden toen ik veelvuldig op de PC of playstation een rugbyspelletje speelde, wat ik nu nog steeds graag zou willen doen, maar veel te druk ben met stomme plaatjes te maken om naar mijn vrienden te sturen… Oh ja en werk… Maargoed als ik dat spelletje speelde kon je ook kiezen voor het afmaken van wedstrijden met een opdracht. Je ging dan terug naar een WK finale die nipt werd gewonnen door een ver land en dan moest jij binnen 2 minuten dezelfde eindstand weten te bereiken om zo een nieuwe historisch moeilijke wedstrijd te ontgrendelen. Meestal was je dan 80 keer bezig om dat te bereiken totdat je woest de controller of het toetsenbord door je kamer heen gooit en maar buiten met een bal gaat gooien. Iedereen kent het wel!

Achteraf was gisteren ook zo’n dag, afgezien van het feit dat het hier niet om een historisch belangrijke finale gaat, maar gewoon een derby tussen het 1e van Zwolle en het 2e van Pickwick. Maar ik moest direct weer denken aan ‘vroeger’. Ik spreek dan nu even voor mijzelf, maar het volgende was er aan de hand. Na 75 minuten spelen staat het 8-12 en Pickwick staat diep in de helft van Zwolle en krijgt een penalty. De bal gaat wijzenlijk de hoek in voor de line-out en ik hoor de mensen aan de lijn roepen: “1 try en de winst is binnen, nog maar 5 minuten!!”.

Alleen het feit dat we geen 4 try’s hebben, zou al balen zijn. Big Bulls zal wel hun wedstrijd winnen en dan lopen ze 1 punt in. Maar wat als Pickwick nu scoort? Dan winnen ze en haalt Big Bulls ons in. Dan hebben we het niet meer in eigen hand. De line out begint, ik kijk opzij en ik zie de trouwe lijn ook een beetje zenuwachtig kijken. Het is nu of nooit, verdedigen tot je er bij neer valt! Pickwick wint hun line out en de aanval begint. De centers worden opgevangen en er ontstaat een grote hoop. Iedereen wil de bal hebben, de bal komt er niet uit en het wordt een scrum voor Pickwick. De tijd tikt weg!

De bal wordt ingebracht en hij rolt er bij de flankers van Pickwick uit, ik zie Jeroen de bal oppakken en Pickwick protesteert dat dit niet kan. Jeroen hoort geen fluit dus hij rent door, 1 man, 2 man, 3 man voorbij en hij blijft gaan. Strik, Ruben en ik (voor deze keer) gaan er op volle snelheid achteraan en er staat alleen nog een fullback. Wij alledrie schreeuwen voor de bal en Jeroen kiest de moeilijkste optie, inside naar mij! Ik vang de bal en zet vol gas richting try-line! Van rechts komt ineens een bloedsnelle winger die mij nog bijna voor de try-line weet te tackelen, maar mijn gezonde overgewicht weet mij over de try-line te brengen! Uit de gevarenzone!!!! Maar nog geen bonuspunt! De conversie gaat jammergenoeg op de paal, maar wie geeft om die 2 punten (…).

Nog 2 minuten op de klok! Pickwick neemt de kick-off, de bal wordt gevangen, verloren, gekickt, nog een keer gekickt en de bal stuitert richting uitlijn. Voordat hij uitgaat stuitert hij in mijn handen en ik zie (ex-pickwicker ) Casper op snelheid langskomen, hij krijgt de bal en ik zie hoe hij het hele team van Pickwick ronddanst. Alsof hij zo’n magnetische tegenpool is! Uiteindelijk weet hij Jos te bereiken die volle vaart richting try-line zet, een aantal Pickwickers proberen hem neer te halen, maar een combinatie tussen Bart en weer Jos weten de verdediging om de tuin te leiden en Jos scoort alsnog de 4e try! De ontlading is groot en ik kan bijna niet geloven dat ik 5 minuten geleden nog zenuwachtig bij onze eigen try-line stond…

De scheidsrecher liet nog 30 seconden een herstart toe, maar na een kick terug was de tijd om en staat Zwolle nog steeds op nummer 1 met dezelfde 2 punten afstand op de nummer 2. Want Big Bulls won natuurlijk ook gewoon zijn wedstrijd met de volle 5 punten.

Mijn controller is nog heel en ik ben benieuwd welke volgende ‘Historische’ wedstrijd we tegemoet gaan met dit waanzinnig leuke team!