Hanzeladies ontmoeten koploopsters

Afgelopen zondag werden de Zwolsche dames verwacht op het Leidse rugbyveld. Zij zouden de nummer 1 van hun poule ontmoeten: DIOK dames. Het was de eerste keer dit seizoen dat de dames elkaar tegen kwamen op het rugbyveld en aangezien de Hanzeladies op de tweede positie in de poule stonden, waren ze er op gebrand om te winnen! Gelijk waren de Zwolsche dames zich er ook van bewust dat dit potje rugby hen niet aan zou komen waaien…

De Hanzeladies betraden mooi op tijd het veld om te beginnen met de warming-up. De spanning en concentratie was af te lezen van de koppies.  De kick-off was voor Zwolle. Deze haalde helaas niet direct de 10meter lijn en er werd dus een scrum opgezet op de middenlijn. Diok liet daar gelijk haar kracht zien en zette de Zwolsche dames zonder pardon weg. De Hanzeladies leken onder de indruk van het geweld en hadden moeite om in hun spel te komen de eerste 15 minuten. Continue speelden zij verdedigend en lieten DIOK nog ver over de gainline komen iedere keer. Binnen vijf minuten was de eerste try voor Diok een feit. De Zwolsche dames kwamen samen achter hun tryline en er werd bemoedigend gesproken: ze spelen fel, dus wij moeten er bovenop zitten! De dames betraden weer met nieuwe moed het veld. Maar op de een of andere manier had de eerste try iets los gemaakt bij Diok en al snel volgden er meerdere trys binnen korte tijd. De Hanzeladies raakten wat licht gefrustreerd, omdat zij maar niet in het spel kwamen. Na ongeveer 15 minuten was er het omslagpunt: de Zwolsche dames gingen consequenter spelen en lieten DIOK niet zo snel meer over hun gainline komen. Ook de scrums stonden steviger en Zwolle wist haar eigen ballen binnen te houden. Doordat de Zwolsche voorwaartsen een stevig fasenspel op konden zetten, kreeg de lijn van Zwolle ook meer ruimte. Vanuit een Zwolsche ruck werd de bal gepasst naar Simone, zij speelde de bal snel naar buiten de lijn in, waar Wietske uiteindelijk de bal ontving. Zij rende om en door de lijn van DIOK heen en wist in de laatste 10 minuten van de eerste helft de eerste en enige try van Zwolle te drukken. Helaas werd de conversie gemist.

Na de rust wisten de Hanzeladies dat het voor hen echt mogelijk was om door te breken en werden zij bemoedigend aangesproken door hun coach Freddie. Maar toch werd er door DIOK binnen 5 minuten na de rust weer een try gescoord vanuit een driving maul. De Zwolsche voorwaartsen konden ze niet voldoende afremmen. Ondanks hun winst, raakten de Leidsche dames gefrustreerder omdat Zwolle feller werd in de verdediging en in de rucks. DIOK maakten fouten waardoor de Hanzeladies konden profiteren van de penalty’s. Helaas niet voldoende om er nog een try uit te halen.

Het was een felle wedstrijd tussen de nummer 1 en 2 van de poule en de Hanzeladies konden met opgeheven hoofd het veld verlaten. Uiteindelijke scoren was 59-5 en de Diva’s van de wedstrijd waren Simone en Ghislaine (a.k.a. Gigi). Over twee weken mogen de Hanzeladies de Leidsche dames thuis ontvangen. Dan zullen ze laten zien dat zij baas zijn op eigen terrein!