RC Zwolle sluit seizoen af met winst op kampioenen

Zwolle – 29/1/2012
En toen was het 29 januari 2012 en mocht de hoofdmacht van Rugby Club Zwolle zich opmaken voor het laatste duel van de competitie. De Groninger Studenten, door de winst van Zwolle op de Big Bulls vorige week al verzekerd van het kampioenschap, waren de tegenstanders. Even bleek de plotselinge vorst roet in het eten te gooien, maar door de uiterst sportieve houding van de studs, kon de wedstrijd gewoon op Zwolse grond plaatsvinden. De blauwvingers hadden maar ééndoel: een mooie reeks overwinningen afsluiten met winst op de kersverse kampioenen. En daarmee een moeilijk seizoen positief eindigen. Op karakter!

De wedstrijd begon meteen fel en was snel. Hier en daar zelfs gehaast. Dit resulteerde in een aantal breaks van de fitte studenten. Met man en macht verdedigden de blauwe-witte brigade de eigen tryline. Het spel ging op en neer, hoewel Zwolle domineerde in de scrums en de line-outs. Toch waren het de mannen in het roze en babyblauw die de eerste try van de wedstrijd drukten. Opsteker was de gemiste conversie, waardoor het gat beperkt bleef tot vijf punten. Captain Jules Crooijmans sprak zijn manschappen aan om nog harder te werken. De Groningers waren op Zwols grondgebied en dat zouden ze zich nog lang herinneren. Hier moesten ze hun eerste nederlaag van het seizoen ondergaan. Met die oppepper werd het spel hervat. De haast was uit het spel van de Zwollenaren. De voorwaartsen beukten in op het pack van de studenten. Uiteindelijk kon de lijn vrijgespeeld worden waardoor winger Thieu Heuijermans het karwei kon afmaken. De conversie was raak, waardoor Zwolle met 7 – 5 voor stond. Het bleef nog een tijd gelijk opgaan, maar vlak voor rust kreeg Zwolle op een mooie plek de mogelijkheid een penaltygoal te verzilveren. Met beide handen werd deze kans gegrepen en de ruststand was 10 – 5.

Na rust kwamen de studs al snel langszij. Door een hele mooie run (incl. kickje) van de fly-half was de stand 10 – 10. Gelukkig voor de blauwvingers was de conversie te moeilijk en daardoor niet raak. Alles moest uit de kast om deze wedstrijd te winnen. Iedereen moest 120% geven. Zwolle moest en zou deze wedstrijd winnen. Scrums werden gedomineerd en de rucks waren clean en steady. Zwolle kreeg een aantal penalties mee waardoor de druk op de Groningers alleen maar groter werd. Uiteindelijk kon Manus Wolters in stelling worden gebracht en beukte hij door de verdediging heen. Try! In het laatste gedeelte van de wedstrijd waren de studenten nog een paar keer heel dichtbij een try, maar door stevig verdedigend werk van het Zwolse pack, bleef het bij een goede poging. Rustig blijven was het devies. Er werden geen fouten meer gemaakt en zo kon de bal na 80 minuten strijd buiten de lijnen gekickt worden. Eindstand 15 – 10. De kluswas geklaard!

RC Zwolle heeft op karakter het seizoen afgesloten. Drie winstpartijen op rij, waaronder op de nummer 1 en 2. Hierdoor zal Zwolle, afhankelijk van de resultaten van de concurrenten,waarschijnlijk eindigen in de middenmoot. Het was een seizoen vol blessures. Een moeilijk seizoen, maar de afsluiting beloofd veel voor de komende bekercompetitie. Nu een paar weken rust. Op 18 maart speelt Zwolle de eerste wedstrijd van de Nationale Bekercompetitie. Tot dan!