gron zwol 14 3 r

De start van iets nieuws

Voor een team dat zich inzet om samen het beste uit elkaar te halen, op trainingen en tijdens wedstrijden, is winst de uiterste beloning. De bevestiging dat het team staat, lessen zijn geleerd en dat er voor elkaar wordt gevochten. Ongeslagen kampioen worden met nog drie wedstrijden te gaan is zo bekeken nog meer dan een beloning. Het is de start van nieuwe ambities, van groeiende verwachtingen en brengt daarmee geheel nieuwe mogelijkheden.

Achteraf kan de wedstrijd van afgelopen zondag (14 maart) tegen het tweede van Groningen nog het beste worden gezien als begin van de voorbereiding op een nieuw seizoen. Want met het beste uit elkaar halen en vechten voor elkaar had het niet veel te maken. De onervarenheid van sommige spelers was daarvoor niet de enige reden. Het vasthouden van de goede lijn werd gewoon niet waargemaakt.   Direct na de aftrap werd, nog binnen de eerste minuut zo’n beetje, de eerste try door Zwolle gemaakt. Voorafgegaan door een paar schijnbewegingen en een paar passes over en weer legde Sander Kok de bal voorbij de tryline. Zoveel voorspoed zo snel in de wedstrijd dat smaakt naar meer, zo was de sfeer bij de Blauwvingers op dat moment.   Toch was het vooral Groningen dat zich deze eerste try het meeste aantrok. Want binnen enkele minuten was er al een gelijkmaker gevolgd door een extra try. Er ontstond een wisselwerking tussen actie en reactie dat het karakter van de wedstrijd bepaalde. En waarbij iedere volgende try van Zwolle door Jos (2e try), Martijn (3e try) en Stefan (4e) vrijwel direct werd gevolgd door een try van Groningen. Zoals Jos meermalen schreeuwde tijdens de wedstrijd: ”het staat weer 0-0.’’  We liepen achter de feiten aan.

Het uitbouwen van een voorsprong daar kwamen we niet meer aan toe in deze wedstrijd. Ondanks de stevige Zwolse scrums en line outs, die deels bestond uit voorwaartsen met nog weinig speelminuten dit seizoen, liet het scorebord toch een gelijkspel zien aan het eind van de tachtig minuten: 22-22.   Tijdens de wedstrijd werd druk gecoacht, aangevuld, geleerd, geschreeuwd en geprobeerd maar het was niet genoeg om iets af te dwingen. De komende weken staan de trainingen in het teken van leren. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk. Komende zondag is er weer een leermoment. Dit keer in Almere waar het enthousiasme net zo groot zal zijn en waar de lat voor individuele prestaties zeker een trede hoger ligt. Want het nieuwe seizoen is al begonnen.