Nieuwkomer in competitie verrast Hanzeladies

Zwolle – 7/10/2012

Afgelopen zondag moesten de dames spelen tegen Obelix uit Nijmegen. Deze dames zijn afgelopen jaar gepromoveerd en dus nieuw in de eerste klasse. De Hanzeladies werden onprettig verrast door Obelix en veloren nipt met 19-22 na een spannende strijd.

De Hanzeladies waren in een opperbeste bui op deze uiteindelijk zonnige rugbydag in oktober. Mede ook omdat de dames vorige week tijdens hun eerste wedstrijd hebben laten zien dat ze stevig in de competitie staan.

De kick-off was om 13:00 uur en het startte direct rommelig bij de Hanzeladies. Door de onoverzichtelijkheid die ontstond kon Obelix direct meters winnen op de helft van de Zwolsche dames. De Nijmeegse dames wisten zo dichtbij de try-line te komen dat er door het midden gescoord kon worden door hen. Binnen 5 minuten keken de Zwolsche dames al beteuterd naar een achterstand van 0-5. Het was duidelijk: dit kon zo niet doorgaan! Obelix was sterker in de scrum, dus Zwolle moest haar spierballen op een ander vlak laten zien. Het fasenspel was sterk bij de Zwolsche dames, maar door de heftigheid in de rucks werd soms onnodig de bal verloren aan Obelix. Gelukkig wisten de dames van Zwolle halverwege de eerste helft het tij te keren en maakte Youki een break vanuit de Zwolsche lijn. Zij zette de eerste punten voor de Hanzeladies op het bord. De eerste conversie werd helaas gemist door Ellen.

Door de eerste punten op het scorebord hervonden de Hanzeladies nieuwe energie en maakten de eerste rommelige helft helemaal goed. Youki had de smaak te maken en wist na niet al te lange tijd weer een mooie try te scoren. Ook Ellen kickte de bal door de palen en Zwolle ging met een goed gevoel de rust in. Zij stonden nog voor en hadden het tij weten te keren tegen Obelix. In de rust werd duidelijk dat er zorgvuldiger gespeeld moest worden in de rucks. Ook werden er te vaak knock-ons gemaakt door de Zwolsche dames waardoor ze iedere keer een scrum tegen kregen. De Hanzeladies traden met zelfvertrouwen de tweede helft tegemoet. De tweede helft begon sterk en de Zwolsche dames maakten gebruik van hun driekwarters. Mooie codes werden er gespeeld met de fullback en met resultaat! Wietske kreeg de bal vanuit een line-out toen zij snel op kwam lopen en brak door de verdediging van Obelix heen. De 3e try was ook een feit en Ellen zorgde dat er ook 2 punten bij kwamen.

In de 2e helft van de tweede helft raakten de Hanzeladies het overzicht weer wat kwijt. Vermoeidheid leek hen ook de parten te spelen en Obelix vond de gaten. Vanaf hun eigen helft wist de winger van Obelix verschillende Zwolsche dames te passeren en sprintte naar de tryline voor hun 3e try. Ook de conversie ging erdoor het de voorsprong van Zwolle werd kleiner: 17-19. Met nog ongeveer nog 10 minuten te spelen moesten de Hanzeladies alles uit de kast trekken om te zorgen dat Obelix op hun eigen helft bleef spelen en dat zij nog een try konden gaan scoren. Er werd een heftige strijd geleverd tussen de voorwaartsen en helaas werd de bal verloren in een ruck door de Hanzeladies. Obelix maakte een run en werd net voor de tryline door de verdediging gestopt. Klaarblijkelijk werd er een overtreding begaan en kregen de Hanzeladies ook nog eens een scrum tegen: op de verkeerde plek op het verkeerde moment. De scrum stortte herhaaldelijk in en er werd veel gevraagd van het doorzettingsvermogen van de voorwaartsen. Obelix won de scrum en had de bal nog steeds in haar bezit. Vlak voor de tryline liepen de voorwaartsen in op de verdediging van Zwolle. Na vele tackels en rucks vlak voor de Zwolsche tryline dook een voorwaartse van Obelix over de verdediging heen en wist toch nog een try te drukken in de allerlaatste minuut van de wedstrijd. Het was bekeken: de Hanzeladies hebben verloren ondanks de stevige wedstrijd die ze neer hebben weten te zetten.

Volgende competitiewedstrijd is thuis op zondag 4 november tegen RC Delft.