Rc Zwolle wint ijssel derby!

Er ligt een extra lading op de wedstrijd wanneer er bekend wordt dat onze thee drinkende rugby vrienden uit Deventer langs komen. En zo niet minder deze zondag 18 oktober. Hoewel het eerst onzeker was of het 2e van de Pickwick players uit Deventer voldoende mannen beschikbaar had voor de wedstrijd, kwamen zij gelukkig met 15 man opdraven.

Het was perfect rugby weer. De regen had er voor gezorgd dat de mat, hoewel voor sommigen wat hobbelig, er perfect bij lag. De temperatuur was goed en het veld glad. Kortom de perfecte omstandigheden om lekker veel te scrummen.

De kick-off was om twaalf uur. In afwachting van de bal floot Michiel van Koeverden om precies tien over twaalf voor de start van de ijsselderby. En Pickwick kickte voor de opening van de wedstrijd.

Het was een rommelig begin voor het team uit zwolle. Het team onder leiding van captain Jules Crooijmans had de eerste tien minuten nodig om te wennen aan het feit dat de bal glad was. Dit leverde veel knock-ons op en zelfs een penalty kick voor de palen van Zwolle. Pickwick benutte deze Penalty met een kick tussen de palen en de wedstrijd was open.

Toen Zwolle eindelijk door had dat een gladde bal moeilijker is te vangen, kregen zij ook door waar de gaten in de verdediging van Deventer lagen. Bart van Maurik, Neville Andrews en Daan van Rooijen speelden elkaar de bal toe en vonden de gaten. Met slimme kicks over de linie van Deventer en harde meedogenloze aanvallen werd de eerste try van de wedstrijd een feit.Afgemaakt met een mooie conversie van Martijn Kneepkens.

Een goede aanvallende lijn is zo goed als de voorwaartsen die zorgen voor de basis van de aanval. En dat was prima voor elkaar deze eerste helft. De voorwaartsen van Zwolle wonnen hun scrums zorgen voor mooie runs en verdedigden hard. En uiteindelijk leverde ook dit resultaat op. Jack Lawerman en Mauricio Gomes maakten af waar het pack van Zwolle mee begonnen was.

De bollen van Zwolle waren los. Zwolle had de verdediging van Deventer gekraakt en vond zijn weg in de eerste helft. Met enige regelmaat werd de try line van Deventer gevonden en keurig afgemaakt met de conversies van Martijn. Dit resulteerde in een ruststand van 31-3.

Tijdens de rust werd er gewisseld. Stefan Beroeatwarin, Arjan Scheve en Maarten van der Wal mochten de wei in. Ze vervingen de strijders, Daan van Rooijen, David Skilton en Michael Dinkelberg die alles hadden gegeven tijdens de eerste helft.

Met een “frisse” wind startte de 2e helft. Zwolle mocht in de richting van het clubhuis kicken en dat bleek een goede motivatie voor de voorwaartsen van Rc Zwolle. Met stoom uit de neusgaten vertrokken zij over de middellijn naar de Deventer linie. Deventer kon de druk niet aan en liet de bal vallen. Alle reden voor de voorwaartsen om de bal op te pakken en een ruck te vormen.

De scrum half Jaap Fris passde de bal de lijn in en de net ingevallen Stefan Beroeatwarin wist dit te verzilveren in een try. Dit was zoals later bleek niet zijn enige try. Beroeatwarin wist maar liefst drie try’s te scoren. Een ware hat trick.

De laatste 20 minuten was het zover. Na een herstelperiode van twee jaar betrad Ruben Trienekens het veld van Zwolle. Aangemoedigd door applaus van de toeschouwers kwam hij het veld oplopen. En dit had direct resultaat. Trienekens deed waar hij twee jaar geleden ook al goed in was, aanvallen en scoren. Weer een try.

Had Deventer nog wat in de melk te brokkelen? Jazeker, in het tweede kwart van de tweede helft ging het Zwolle iets te makkelijk. De wedstrijd zakte in, alle reden voor de Pickwick players om een trucje uit de kast te halen. De scrum half van Deventer maakte handig gebruik van de onoplettendheid van Zwolle. Hij benutte een snelle penalty kick Door deze snel de Deventer lijn in te spelen en een try aan Deventer zijde was een feit.

Een try tegen mocht de pret niet drukken. De winst was al in handen. Zwolle ging er weer voor de volle 100 procent tegenaan. En na 79 minuten speeltijd maakte de door knock-ons getergde Jos Ottens de laatste try van de wedstrijd. Kneepkens maakte de conversie en de wedstrijd was ten einde.

Zoals het goede rugby teams betaamt werden er poortjes gevormd en beide teams en scheidsrechter werden bedankt voor hun tolerantie, eerlijkheid, discipline en inzet.

Uit volle borst werd het Swolsche lied nog gezongen en daarna was het snel douchen, bier drinken en kijken hoe Ierland verloor van de Puma’s.

Eindstand: 72-8

Dick of the day: Anus jan